Denna gång handlade det om det nya Hälso- och sjukvårdsavtalet för regionen och kommunerna. Det nya avtalet gäller under perioden 1 januari 2027 - 31 december 2031, under förutsättnings att det godkänns av regionens och kommunernas fullmäktige.
Den första rubriken handlar om sjukvård i hemmet. Det är den inriktning sjukvården ska ha i framtiden, man ska undvika sjukhusinläggningar, det kallas Nära vård. Detta ställer höga krav på de sjukvårdande utförarna för att skapa en sömlös vård - patienten bryr sig inte om vem som ger den, man vill bara ha hjälp (min kommentar) Ambulanserna har fått ändrade direktiv, att försöka avvärja det akuta på plats i första hand och först om inte det går köra patienten till sjukhus.
En SIP=Samordnad individuell plan ska alltid tas fram. Låter bra men man måste arbeta mycket med hur detta ska göras.
Redan nu kan vi som sitter i Individutskottet i Göteborg se att det är stora brister i informationsöverföringen om patienten, både skriftligt och muntligt.
Det nya avtalet poängterar att patienten har ett eget ansvar. Jag är tveksam till uttrycket. Är man gammal och sjuk behöver man extra hjälp med beslutsfattande och att kommunicera hur man mår.
Samarbete mellan professionerna ska så långt det är möjligt ske under kontorstid! (undvik att bli sjuk på annan tid, min kommentar). Varje patient ska ha en namngiven läkare och de olika vårdgivarna ska utbyta information om patienten löpande. Patienten ska ha en fast läkarkontakt (det har ju många av oss eftersökt länge, min kommentar)
Det är många fina ord och vackra formuleringar men ibland blir det fel - t ex när man behöver ett avsnitt med Definitioner av uttryck och ibland enstaka ord, vem har tolkningsföreträde där?
På var och varannan sida står det om patientens eget ansvar, se ovan, det blir ett problem inte bara för den som är äldre utan också för den som har en psykisk funktionsnedsättning.
Slutorden från mig efter denna konferens att de som skriver dessa avtal måste ha PATIENTENS bästa i fokus!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar