torsdag 27 februari 2025

Nämnd 25 februari

Under detta möte fick vi bl a en samlad riskbild av förvaltningens verksamheter. De är indelade i olika grader avseende sannolikhet och konsekvens - Hög (rött), Mellan (gult) och Låg (grönt).

Det var rött på arbetskraft med rätt kompetens men det vet jag ju att förvaltningen arbetar med på flera olika sätt.

Nästa röda risk är att vid händelse av avbrott inom IT/kommunikation, vatten och el saknar fastigheterna där våra äldre bor, backup! Konsekvenserna är ju förödande om någonting skulle inträffa.

På min fråga om man övar utrymning fick jag ett nekande svar men detta svar avsåg - förstod jag senare -  avsåg skottlossning på gatan utanför, då skulle man stanna kvar inne! Det finns knappast någon äldre som har svårt att röra sig, som är försiktigare och har mer erfarenhet som skulle ge sig ut på gatan vid skottlossning!

Men en brand är något annat. Då måste man ut och detta måste övas för det är först vid praktisk övning som man upptäcker var utmaningarna finns, det kan man inte se på en ritning. Öva kan man göra på olika sätt. Man kan öva med sängar och rullstolar medan de boende är på lunch eller någon aktivitet för att inte skrämma upp dem. Man måste bara tänka på att till tiden utrymningen tar, lägga till tid för hantering av sköra och oroliga äldre människor. En del lägenheter är brandceller men den fördröjer ju inte branden hur länge som helst. Det finns olika klasser och det behövs specialister för att göra det säkert med tanke på rök och flammor etc.

Övning är nödvändigt, inte bara för de boende utan också för personalen. Förvaltningen är ju inte ensam ansvarig för detta utan måste ha kontakt med andra förvaltningar i Göteborgs stad och detta arbete har inte varit prioriterat i alla förvaltningar.

måndag 10 februari 2025

Ännu ett möte!

Denna gång handlade det om det nya Hälso- och sjukvårdsavtalet för regionen och kommunerna. Det nya avtalet gäller under perioden 1 januari 2027 - 31 december 2031, under förutsättnings att det godkänns av regionens och kommunernas fullmäktige.

Den första rubriken handlar om sjukvård i hemmet. Det är den inriktning sjukvården ska ha i framtiden, man ska undvika sjukhusinläggningar, det kallas Nära vård. Detta ställer höga krav på de sjukvårdande utförarna för att skapa en sömlös vård - patienten bryr sig inte om vem som ger den, man vill bara ha hjälp (min kommentar) Ambulanserna har fått ändrade direktiv, att försöka avvärja det akuta på plats i första hand och först om inte det går köra patienten till sjukhus. 

En SIP=Samordnad individuell plan ska alltid tas fram. Låter bra men man måste arbeta mycket med hur detta ska göras. 

Redan nu kan vi som sitter i Individutskottet i Göteborg se att det är stora brister i informationsöverföringen om patienten, både skriftligt och muntligt.

Det nya avtalet poängterar att patienten har ett eget ansvar. Jag är tveksam till uttrycket. Är man gammal och sjuk behöver man extra hjälp med beslutsfattande och att kommunicera hur man mår.

Samarbete mellan professionerna ska så långt det är möjligt ske under kontorstid! (undvik att bli sjuk på annan tid, min kommentar). Varje patient ska ha en namngiven läkare och de olika vårdgivarna ska utbyta information om patienten löpande. Patienten ska ha en fast läkarkontakt (det har ju många av oss eftersökt länge, min kommentar)

Det är många fina ord och vackra formuleringar men ibland blir det fel - t ex när man behöver ett avsnitt med Definitioner av uttryck och ibland enstaka ord, vem har tolkningsföreträde där? 

På var och varannan sida står det om patientens eget ansvar, se ovan, det blir ett problem inte bara för den som är äldre utan också för den som har en psykisk funktionsnedsättning.

Slutorden från mig efter denna konferens att de som skriver dessa avtal måste ha PATIENTENS bästa i fokus!

    

lördag 8 februari 2025

Ett nämndmöte till!

Ibland är det tätt mellan mötena! I tisdags var det återigen ett nämndmöte fast med bara en punkt på agendan - årsrapporten 2024. Den både redovisar året som gått och blickar framåt. Det är väl välkänt för alla nu att vi blir allt fler som blir allt äldre och det för ju med sig vissa utmaningar, kompetensförsörjningen är en sådan, förebyggande arbete är en annan. Det vill säga, individens resurser och behov ska stödjas t ex genom att erbjuda initiativ för att bryta isolering och ensamhet. Det kan vara t ex att utveckla Mötesplatserna som finns i de olika stadsområdena. Kommunen kan också erbjuda hälsosamtal och uppmuntra till fysisk aktivitet.

Det finns en handlingsplan för Digital kompetens och det ligger ju väl i linje med den motion som Liberalerna lämnat in till kommunfullmäktige om en "digital fixartjänst".

När det gäller hemtjänsten har vi ett nytt verktyg för att planera och använda resurser på ett bättre sätt. Här kommer kravet på elektroniska nycklar in. Nu får hemtjänsten åka till hemtjänstcentralen, kvittera ut nyckeln till omsorgstagaren, utföra besöket och sen åka tillbaka till hemtjänstcentralen för att återlämna nyckeln. Detta sker alltså flera gånger per dag och tar otroligt mycket tid.

Trygghetslarm och läkemedelsautomater är andra medel till gagn både för omsorgstagaren och personalen.

Det genomförs också en studie nu angående trygg hemgång från sjukhus och syftar till att patienten kan återvända hem och därmed minska behovet av korttidsboenden.

Kompetensförsörjning handlar inte bara om personalen "på golvet" utan också chefer där fokus nu läggs på deras arbetsmiljö t ex är ett målvärde att ha 20 medarbetare per chef. Det har hittills varit många fler.

För personal "på golvet" har under 2024 120 medarbetare påbörjat utbildning till undersköterska och 40 stycken till specialistundersköterska. Mer än 500 medarbetare har deltagit i diverse utbildningar. Flera insatser pågår för att öka kunskapen i svenska språket.

Förvaltningen har och kommer att arbeta mer aktivt genom rekryteringskampanjer och deltagande i mässor.

Man planerar en intern jobbonärpool för att behålla seniors medarbetares kompetenser.

I kommunfullmäktiges budget står bl a att förvaltningen har ansvar för handlingsplanen Åldersvänliga Göteborg som ska ge invånarna ett aktivt och hälsosamt åldrande och det hoppas vi ju alla på.