torsdag 2 september 2021

ÄVO-nämnden

Utdrag från vårt senaste möte 24 augusti, digitalt förstås. Jag har förstått att olika förvaltningar gör olika när det gäller mötesformen, några har alla gruppledare i salen, andra har alla ordinarie ledamöter i salen medan vi har ordförande, 2:e v ordförande, förvaltningsdirektören och nämndsekreterare i salen. Märkligt att det är så olika, smittorisken är ju samma för alla.

Ekonomin ligger på +10 miljoner men ett 0-resultat är prognostiserat för året.

När mötet ägde rum hade vi inga nya fall av Covid-19 men det har vi i skrivande stund. Två inom hemtjänsten och två inom VoB. Det följer ju den allmänna tendensen, smittan har ju ökat med över 30% i VGR under augusti. Fler måste vaccinera sig och vi alla måste hålla avstånd till varandra. 

Vi tog upp frågan om tystnadskulturen efter den rapport vi fått och den visar ju att det finns en stor sådan kultur i Göteborgs stad. Det är många faktorer som påverkar men när det nu har tydliggjorts så är det chefernas ansvar att skapa ett klimat så att alla vågar prata om detta fenomen. Vi lär få anledning att återkomma om detta.

Frågan om ensamarbete nattetid  fick förvaltningen i uppdrag att titta närmare på.

Nästa punkt på dagordningen var frågan om kompetensen i svenska språket. Knappt hälften av personalen har utländsk bakgrund. Man måste kunna svenska så att man kan förstå och göra sig förstådd i samtal med en äldre person som kanske bara kan svenska. Det är inte samma sak att läsa och förstå vad som står på ett papper som att samtala med någon som dessutom kanske har kognitiva svårigheter. Det är ju ytterst en fråga om patientsäkerhet. Nu har vi givit förvaltningen i uppdrag att lägga fram förslag på hur man avser att arbeta med språkkunskapen för personalen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar