fredag 8 mars 2019

Den nya folksjukdomen

Förekomsten av demenssjukdomar ökar med stigande ålder. Vid 70-års ålder har 1-2% en demenssjukdom. Efter 80 år ära förekomsten 20% och efter 90 år 50%. Med en åldrande befolkning beräknas därför antalet personer med demenssjukdom öka. Globalt har ca 47 miljoner en demenssjukdom idag. Den siffran beräknas öka till 140 miljoner år 2050.

Vad är då demens?  
Det är ett samlingsnamn för ett antal sjukdomar som angriper minne och annan intellektuell funktion.  De vanligaste är Alzheimer och vaskulär demens. Det finns dessutom ett stort antal andra orsaker till demenssymptom av vilka flera är behandlingsbara. Därför är det viktigt att en utredning görs.

Liberala seniorer i Göteborg hade på sitt senaste månadsmöte besök av Lena Larsson, psykolog och Marianne Melkersson, läkare med geriatrik som specialitet och båda med stor erfarenhet och kunskap inom demenssjukdomar. Dessutom deltog Bengt Arenhag från Lerum som är anhörig och engagerad i demensomsorg. Dessa tre har tillsammans med Ingmar Skoog, professor och psykiatriker (AgeCap), Bo Eek, domprost i Skara och Anna Jonsgården, tf verksamhetschef på Bräcke diakoni, bildat föreningen Gott ledarskap i demensvården och har säte i Göteborg. Man har givit ut en skrift som heter likadant och kan beställas på föreningens hemsida www.gottledarskap.nu.

Det var mycket intressant att lyssna på våra tre gäster och man fick en uppfattning om hur viktigt det är att planeringen för denna ökande mängd av dementa börjar nu.
Man har flera visioner, några av dem är:
* Att vi bygger vår samhälle så att alla, även äldre och funktionsnedsatta kan fungera.
* Att se ett samhälle fritt från fördomar
* Att ta tillvara teknisk utveckling

För att uppnå detta behöver vi sprida kunskap i samhället,  till anhöriga och vårdpersonal.
Man kan bara ställa sig frågan hur vill jag ha det om jag blir dement?

Alla faktauppgifter ovan är tagna ur boken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar