lördag 19 maj 2018

AllAgeHub - vad är det?


Vi talar mycket om digitalisering dessa dagar och ofta med negativa förtecken. I veckan var jag med pensionärsrådet i AFH på besök hos AllAgeHub på Chalmers och där var det digitala positivt. AllAgeHub är en samverkan mellan forskning  och utveckling av välfärdsteknologi i bl a boendemiljöer, allt för att människor ska kunna leva självständigt oavsett ålder och/eller funktionsvariation.
Vi fick se prov på de mest skiftande lösningar, här några exempel:
1) Spol- och torktoaletter som enkelt monteras på befintlig toalettstol. Där man har installerat sådana har man märkt en klar minskning av antalet urinvägsinfektioner.
2) En dusch där man sittande sköter allt själv via knappar.
3) En matrobot för den som har svårt att lyfta och/eller styra bestick.
4) Många olika slags larmknappar - en såg ut som en vanlig klocka, en annan som en liten dosa att ha i fickan eller hängande runt halsen
5) En apparat med silikonblöja som tar hand om urin och avföring utan att man behöver gå till toaletten
6) En liten apparat som påminner om att det är dags att ta medicinen och portionerar ut rätt sort och antal.
7) Mattor och golv med sensorer som som känner av hur du rör dig och om du t ex faller och då larmar
8) Kameror förstås,  av många olika sorter.

Allt detta underlättar för den äldre som kanske har svårt att röra sig. Att kunna sköta sin intima hygien själv utan hjälp av någon är viktigt för självkänslan. Man sparar också in personalresurser som då kan användas till mer personlig kontakt.
Många olika hjälpmedel för olika behovs behövs om man betänker att var 3:e sekund får någon demens i världen! Angeläget är förstås också att förebygga och hitta behandling.
Svensk forskning har nyligen i en liten studie visat på stort samband mellan kvinnors kondition och demens. Så rör på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar