fredag 28 april 2017

HBTQ-frågor i nämnden

Vikarierade idag som presidieledamot när AFHs presidium var kallat till HBTQ-rådet i kommunen.
Rådet var tillfreds med det arbete som nämnden bedriver men som de - och vi själva påpekade, det finns mer att göra. Framför allt kan samarbetet mellan nämnderna öka.
Exempel på arbete som bedrivs i AFH:
HBTQ-certifiering för samtliga mötesplatser inom fritidsverksamheten och ett äldreboende. Det är RFSLs certifiering och alla anställda genomgår utbildning under 6 månader. Verksamheter inom äldreomsorgen och boende inom psykiatri ska fokusera på hbtq-kompetens.
I anslutning till West Pride pågår bl a föreningsdag i Positivparken för att uppmärksamma att föreningslivet ska vara öppet och tryggt för alla. Träffpunkter för äldre och Anhörigcentrum har äldre hbtq-personers berättelser i fokus.
Alla inom myndighet en och utförare inom IFO-FH har fått utbildning i normkritik.
16 förskolor och 6 skolor har fått handledning utifrån ett normkritiskt perspektiv. Till exempel har man köpt in böcker och sagor som lyfter fram människors mångfald och byter ut han och hon mot hen i ramsor och sånger.
Personligen är jag mycket nöjd med att arbetet börjar med de minsta barnen och går vidare till de äldre. Äldre har ofta framlevt hela sitt liv i förnekelse, nu kan de i alla fall få ett värdigt bemötande och vara sig själva.
Arbetet med hbtq-frågor ligger ju inom Mänskliga rättigheter och ett Jämställt Göteborg. Detta ska säkerställas bl a genom utbildning och att det nu finns en handlingsplan som antogs av Göteborgs stad i januari 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar