tisdag 3 november 2015

Vad gör vi i stadsdelsnämnderna?

Jo där fattar vi beslut med medborgarnas bästa för ögonen inom områdena skola, äldreomsorg och kultur bl a.
Vårt senaste möte i AFH - uttytt Askim-Frölunda-Högsbo - var det första mötet där jag var ordinarie ledamot och första gången för Peter Hellgren som ersättare.
De största frågorna var

Budgeten
som nu verkligen är på rätt väg, det betyder att vi kan göra satsningar på olika områden. Mycket glädjande!

Äldreboendeplanen
Majoriteten och Alliansen har ju skilda uppfattningar om hur vi ska uppnå reella förbättringar för äldre i stadsdelen. Planen är ju gjord efter majoritetens budget och mål- och inriktningsdokument. Allt som gör att äldre personer får ett bättre liv är ju positivt men  jag saknar konkreta mål i planen. Ett av målen är att äldre ska få mer inflytande - men man talar inte om hur. "Alla särskilda boenden ska erbjuda äldre tillgång till utevistelser." skriver man. För mig är det självklart att man ska få gå ut minst en gång om dagen. Man talar om ett salutogent förhållningssätt och där är t ex utevistelse en viktig del av livskvaliteten. Man får ljus och sol i ansiktet, man rör sig litet mer kraftfullt än inomhus och man får stimulans av att se och uppleva naturen och andra människor. Detta bidrar till att man blir friskare till gagn både för individen och samhället. Vi har ju lärt oss att det till stor del beror på ledning och styrning av verksamheten om detta ska bli möjligt.
Vi ser fram emot LOV!

Bostäder norr om Askimsviken
Denna bebyggelse har en enig nämnd avstyrkt en gång p g a att det skulle bli ett stort ingrepp i ett välbesökt fritidsområde vid Göteborgs största utomhusbad. Alliansen hade fortsatt samma inställning men till vår stora förvåning hade majoriteten ändrat sig. Vi reserverade oss förstås! Visst behövs det bostäder och det byggs på flera ställen i stadsdelen både hyresrätter och bostadsrätter men det är i vettiga lägen nära kommunikationer och handel. Dessa nya bostäder ligger som en koloss mitt ibland kolonistugor och småhus och kommer att begränsa tillgången till grönområden och har många andra nackdelar.

Ensamkommande flyktingbarn
Läget är minst sagt ansträngt och ändrar sig varje dag men tack vare våra socialsekreterare håller vi f n näsan över vattenytan (men det kan ha ändrat sig till idag). AFH har tagit emot 87 barn hittills och det blir många fler. Skolan och socialtjänsten har stora utmaningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar