torsdag 10 februari 2011

Om korruption

Igår (9/2) hade Folkpartiets Rättsnätverk möte. Gästföreläsare var Bo Rothstein, professor vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg. Bo Rothstein gav oss en exposé över hur det ser ut i världen i stort i denna fråga. Norden och norra Europas länder ligger lägst i korruption, Singapore och Hongkong är några andra.
Bo R gav flera exempel på vad som är hotet mot mänsklig välfärd; bristen på vatten tror vi ofta kan botas med teknik för reningsanläggningar o dyl men korruption är det verkliga problemet. Detsamma gäller medicin till fattiga länder, personalen säljer den riktiga medicinen och ger sockerpiller till de sjuka.
Och hur får man då bort korruption? Det finns ingen enkel lösning. I Sverige fick vi ordning på problemet på 1800-talet genom en rad institutionella förändringar som t ex opersonlig maktutövning, likhet inför lagen, saklighet, opartiskhet, fri press och offentlighetsprincipen. Att skapa förtroende i samhället och för de offentliga myndigheterna. Det är naturligtvis svårt att införa detta synsätt över en natt i länder som anser korruption som fullkomligt naturligt - man ser det som en form av skatt. Om man frågar de som tar mutor vad som skulle kunna förmå dem att ändra sitt beteende får man till svar att -Det kan jag göra om jag kunde lita på att alla andra i min bransch gör det också. Bo R ansåg inte att demokrati hjälper för att öka den mänskliga välfärden, det är bättre att få ordning på korruptionen.
Det var ett intressant och lärorikt möte om än något deprimerande, att vi som arbetar i demokratins tjänst inte gör så mycket nytta som vi hoppas och tror. Men vi ska för den skull inte ge upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar