torsdag 16 december 2010

Skärpt straff för trafficking inom EU

Så här skriver Svenska Dagbladet idag:
Europa tar krafttag mot människohandeln. Ett EU-direktiv som förbättrar skyddet för offren och skärper straffen för de som bedriver handeln har klubbats. Direktivet är EU:s första på det straffrättsliga området.
EU-parlamentet röstade med förkrossande majoritet igenom det nya direktivet, som ska fånga in handeln med människor i främst sexindustrin, men också handeln med slavarbetare inom mer obskyra delar av jordbruks- eller byggsektorn, eller inom organiserad brottslighet. Människohandeln i EU innefattar hundratusentals människor varje år, och sker i vitt skilda syften. Sexuellt utnyttjande och påtvingad prostitution är det vanligaste, men även organhandel, illegala adoptioner och tvångsäktenskap räknas in i den definition av människohandel som EU-länderna nu enats om.
Minimistraffet för människohandlare blir fem års fängelse i hela EU, och hela tio år när omständigheterna och brotten varit särskilt grymma, som vid utnyttjande av barn eller när extremt våld förekommit.
Dessutom måste varje enskilt EU-land och EU-kommissionen utnämna en särskild traffickingsamordnare, som ska samla in information och statistik om brottsligheten, och hjälpa myndigheterna att bekämpa handeln. Medlemsländerna har två år på sig att föra in EU-lagen i sina egna lagböcker.
Ett blygsamt samarbete på straffrättsområdet har påbörjats inom EU, även om detta är politiskt laddat: många medlemsländer menar att bara de egna domstolarna bör döma sina medborgare, utifrån egna lagar. För fem år sedan bedömde EU-domstolen att gränsöverskridande brott som människohandel, men också pengatvätt, cyberbrott, farliga utsläpp i havet eller förfalskning av euron och kontokort, måste kunna dömas utifrån gemensamma minimiregler och straffskalor. Risken är annars att en brottsling annars kan kryssa sig igenom ländernas ofta helt olika rättsväsenden.
Direktivet om trafficking är det första där man konkret tagit fram gemensamma definitioner av brottet – inte ens definitionen av mord eller stöld är likadan i de 27 länderna – och gjort det bindande för alla medlemsländerna att överföra till nationell lag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar