söndag 27 april 2025

Nämnd 22 april

Revisionen hade synpunkter på att vi saknar rutiner för att upptäcka undernäring hos dem som har hemtjänst. Det kan ju bero på många orsaker - att den enskilde inte har matlust, att man glömmer bort att äta, att just den maten som serveras inte smakar etc. Som personal har man ett begränsat handlingsutrymme i den enskildes hem och vi har inte nog med personal för en längre insats än vad som bokats.

Vi fick också klagomål på brandskyddet på våra vård- och omsorgsboende, ett 60-tal, runt om i Göteborg. Man anmärkte på att det saknas information om vem som är ansvarig och att det saknas (utrymnings)övningar t ex. Jag har tagit upp frågan tidigare men jag bad nu att vi skulle få en samlad bild/redogörelse av hur det ser ut på alla våra boenden vilket bifölls.

Och så det tunga ärendet - det nya sjukvårdsavtalet som ska träda i kraft 1/1 2027. Detta har stötts och blötts i flera år och det verkar ju inte vara färdigt nu heller men små steg tas för varje gång. Nära vård är det nya avtalets inriktning. Av texten framgår att fler sjuka ska vårdas hemma men då behövs det fler specialister och var gränsen går mellan specialistvård och primärvård är inte klargjord (och vem som ska betala). Man lägger ett stort ansvar på patienten vilket enligt mitt sätt att se är märkligt - om man är patient betyder det att man inte klarat av sitt sjukdomstillstånd själv annars är man ju inte patient. Och vem som är huvudman för den vård du får är ju ointressant för patienten, den vill bara ha hjälp så det är viktigt att vården hanteras sömlöst. Vi tillstyrkte dock avtalsförslaget under förutsättning att nämndens/förvaltningens synpunkter beaktas.

Vi har tidigare fått i uppdrag att utreda hur tillsyn inom hemtjänst och på vård- och omsorgsboenden kan utgå från modellen Digital först. Här behövs mycket utbildning av biståndshandläggare och hemtjänstpersonal för att noggrant förklara för den enskilde hur det fungerar. Digitalt först ska vara utgångserbjudandet men man måste också ha med sig integritetsaspekten och omsogstagarens egen vilja. Digitala verktyg är nödvändiga p g a den kompetens- och annan resursbrist som ökar när vi blir allt fler som blir allt äldre.

Positivt utfall från mötet var att man är i upphandlingsfas för

läkemedelsautomater, mobila trygghetslarm och digitala lås Alla dessa har nämnden för länge sen tillstyrkt för inköp för det kommer att spara mycket tid för personalen. Men kommunalt arbete tar tid.

Jag tar med mig den mening som står i ett av Tjänsteutlåtandena "Individens behov är gångspunkten"

ÖNSKAR ER ALLA EN TRYGG OCH GLAD VÅR