tisdag 29 oktober 2024

Nämndmöte 22 oktober 2024

Tyvärr förekommer det rasism i verksamheten och vi fick en presentation om den plan för att motverka detta och den planen följer förstås Göteborgs stads arbete mot rasism.

IVO har gjort en nationell tillsyn avseende vård och behandling för personer som bor på SÄBO, och man har konstaterat ett antal brister. hos oss. En del av dessa brister arbetar vi redan med. Man ska komma ihåg att vi är en ny förvaltning som kom in var och en med sina rutiner och sitt sätt att arbeta samt att vi har haft en pandemi att hantera. Det sätter spår i verksamheten.

Nu har förvaltningen gjort en åtgärdsplan som ska sändas till IVO och på uppdrag av KD, M, L och D ska detta arbete följas upp  och redovisas för nämnden.

Revidering av hemvårdsbidrag. Vi hade att hantera ett remissvar från kommunstyrelsen och vi tillstyrkte förvaltningens svar men med ett yttrande att det är angeläget att beakta hur förändringarna påverkar olika grupper som får detta bidrag.

Stölder inom äldreomsorgen har vi tyvärr också. Där hade KD, M, L och D ett tilläggsyrkande att förvaltningen i samråd med Demokrati- och medborgarförvaltningen bör ta fram ett informationsmaterial som kan förmedlas inom ÄVOs verksamheter.

Frågan om det nya datasystemt Millenium togs upp p g a alla skriverier, mest negativa, av hur det kommer att fungera. Vi bad om en kort lathund med förklaringar och det skulle man ta fram. Systemet tas i bruk 12 november och Göteborg går med först 2026.

Vi fick information att fördjupa intervjuer av arbetssökandes bakgrund för att bedöma lämpligheten för tjänsten.

Frågan om Tre stiftelser var också uppe men ligger nu utanför nämndens beslutsmandat. Arbete pågår.

torsdag 3 oktober 2024

Svar på frågor till förvaltningen

En fråga var om även externa utförare behöver följa kriterier och nyckeltal för nya vård- och omsorgsboenden och svaret blev följande:

 

  • När det var aktuellt att införa LOV inom Vård- och omsorgsboende så valde flera privata leverantörer att initiera nyproduktion.
  • Planeringen för att tillgodose behoven av boende för stadens äldre gjordes fram till 2021 i samverkan mellan stadsdelarna, Äldreboendesamordningen (resursnämndsuppdrag i Örgryte-Härlanda), Lokalsekretariatet, Lokalförvaltningen samt förvaltningen för inköp och upphandling.
  • I ramavtalskraven regleras att verksamheterna ska vara placerade inom Göteborgs kommun
  • När det gäller Lokaler och utemiljö så står det följande i ramavtalets villkor:

Vård och omsorgsboendet ska finnas i ändamålsenliga och godkända lokaler med nödvändig anpassning till verksamhetens innehåll och den enskildes behov. Lokalerna ska vara väl underhållna och hålla god hygienisk standard. En trivsam och hälsofrämjande miljö för den enskilde ska eftersträvas. Detta inkluderar även utemiljön. Det ska finnas gemensamma lokaler för måltider, kulturinslag och andra sociala aktiviteter.  Den fysiska miljön ska vara utformad för att möjliggöra vistelse för personer med såväl kognitiv- som fysisk funktionsnedsättning.  

  • För att få tillstånd att bedriva särskilt boende av inspektionen för vård- och omsorg (IVO) så gäller bland annat följande:
    Särskilt boende för äldre kan ha olika utformningar förutom att de alltid ska rymma bostäder och allmänna utrymmen. Boendena ska vara anpassade efter de enskildas behov och utformade så att de kan fortsätta leva ett så självständigt liv som möjligt. Det ska finnas tillgång till personal och service. Omvårdnad ska kunna ges dygnet runt. Centralt är att utformningen ska ge en hög grad av säkerhet och trygghet. 
  • För att bedriva särskilt boende för äldre krävs tillstånd från IVO vilket omfattar specifik lokal. IVO handlägger ansökan och bedömer om lokalen är ändamålsenlig och uppfyller gällande krav och lagstiftning. Vid förändring behöver ändringsanmälan göras och godkännas av IVO.

På min fråga om vi begär utdrag ur belastningsregistret vid anställning fick vi följande svar:

Vi tar enbart utdrag ut belastningsregister på nya medarbetare, eller tidigare medarbetare som har varit anställda, men där mer tid än tolv månader har förflutit sedan senaste anställningen i Göteborg stad.

 

Rutin:

  • Rekryterare/ chef kontrollerar att det är brevet från utdraget från belastningsregistret är oöppnat
  • Medarbetaren öppnar utdraget själv på plats. Väljer om rekryterare/chef skall ta få ta del. Den sökande kan välja att inte visa utdraget och får då ingen anställning.
  • Inga anteckningar får göras om att utdraget uppvisats eller inte. Utdraget återlämnas alltid till den sökande. Inget sparas eller arkiveras.