fredag 8 maj 2015

Terrorattentat i Sverige?

Den frågan behandlades av SÄPO vid ett möte arrangerat av Utrikespolitiska Föreningen i Göteborg i veckan.
SÄPO har fem arbetsområden - Kontraspionage, Kontraterrorism, Författningsskydd, Säkerhetsskydd och Personskydd. Av dessa kostar Personskyddet mest - ca 44% av budgeten - och SÄPO har 400 skyddspersoner som t ex statschefen, statsministern och regeringens ledamöter. Säkerhetstjänsten arbetar inne i landet medan Underrättelsetjänsten arbetar utomlands.
Man vet att ett tiotal länder bedriver underrättelseverksamhet i Sverige bland dem Kina, Ryssland och Iran. Där är man intresserad av vår högteknologi, vårt politiska system och vår ekonomi.

Det största problemet just nu är naturligtvis IS. De vill riva upp gränser och skapa ett kalifat i hela Levanten och så småningom i hela den muslimska världen.
Ett stort problem här i Göteborg är de som åker iväg till Syrien och Irak för att strida eller för att utbilda sig för terroraktioner. För närvarande vet man om 130 bekräftade utresor av detta slag men mörkertalet är stort. Hittills har vi haft 90 hemvändande. Man känner till att 30 stycken har omkommit, varav 22 från Göteborg. Två av de hemvändande är "rödmarkerade" hos SÄPO såsom mycket farliga för den allmänna säkerheten i staden. Den "vanliga" kriminaliteten ökar också genom dem som kommer tillbaka. Man tror att Libyen är nästa land som står på tur för utresor eftersom landet är i upplösningstillstånd.

Diskussioner fördes om man kunde hindra personer från att åka ut. Personligen tycker inte jag att man kan hindra dem från att åka ut ur Sverige men man borde kunna hindra dem från att komma in i igen.

SÄPO har varit i kontakt med kommunen för att informera hur de ser på problemet men efterlyser större engagemang för att få hjälp med att identifiera ungdomar i riskzonen.

Evenemanget var välbesökt och åldersblandat, många statsvetare och glädjande nog jämn könsfördelning.

Däremot tycker jag att arrangörerna borde ta en lektion i presentationsteknik.
För det första börjar man inte föreläsningen 25 minuter FÖRE utsatt tid.
För det andra bör föreläsaren använda mikrofon, i synnerhet för en publik som består av både unga och gamla.
För det tredje bör man använda publika mikrofoner så att alla hör frågorna från publiken.
För det fjärde behövde man registrera sig inför mötet men ingen kontroll genomfördes vid ankomst.

I stort sett var det en intressant föreläsning om ett synnerligen aktuellt ämne men tyvärr var tiden alldeles för kort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar