På en utbildning i Göteborgs stad ingick ett pass om mänskliga rättigheter - MR. Väldigt aktuellt i dessa dagar och mycket tankeväckande. Det står i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, art 1: Alla (min kursivering) människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Det står också i EU:s stadgar och det står i Göteborgs Stads budget. Man kan ju börja med att fråga sig - vilka är alla? För mig är det enkelt - det är alltså alla människor. Men kan har tydligen ha olika syn på detta eftersom man sett sig nödgad att skapa särskilda konventioner för barn, kvinnor och funktionshindrade bland andra. Ingår inte barn, kvinnor och funktionshindrade i begreppet alla?
Då kan listan bli lång - äldre t ex är diskriminerade idag, ju äldre desto mer diskriminerad. Ålder är också en diskrimineringsgrund enligt Diskrimineringslagen §4 första stycket.
Man kan hitta exempel överallt - SVT som ska vara en kanal som ska "präglas av mångfald och kvalitet och tillgänglighet för alla oavsett förutsättningar och bakgrund" som det står i deras uppdragsbeskrivning. Hur ofta ser vi i denna kanal - eller någon kanal överhuvudtaget - personer över 60 år?
Vi fick många exempel på vardagssituationer. I de flesta formulär man ska fylla i finns det två rutor - kvinna eller man men om man är transperson, var kryssar man då? Köper du plåster står det ibland "hudfärgat", för vilken hudfärg? Vilken offentlig toalett ska en transperson gå på, kvinnornas eller männens?
Jag tror att samhällets utveckling och mångfalden i det har gått så fort att vi inte riktigt har tänkt till om vad MR egentligen betyder i vardagen. Vi måste varje dag, i handling, visa vad vi menar med att stå upp för allas lika rättigheter och värde för vi är alla lika olika.
lördag 9 maj 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar